ABS - Antilock Braking System
Evitarea blocarii la franare, acest sistem elimina blocarea rotilor la franare si pierderea controlului volanului pe suprafete alunecoase. Sensorii de viteza monitorizeaza fiecarea roata in parte si reduc presiunea de franare pe fiecare roata care se invarte mult mai incet decat celelalte. Sistemele ABS pot avea 2, 3 sau 4 canale. Sistemele cu 2 canale au cate un canal pentru fiecare set de roti, cum ar fi roata din fata si cea din spate, de pe partea stanga a masinii. O eventuala blocare a rotilor face ca presiunea de franare sa se reduca la ambele roti ale fiecarui canal.
ASR
Reglarea patinarii tractiunii. Impiedica rotirea rotilor de tractiune si sporeste astfel stabilitatea la drum. Exista doua metode de baza: ori e micsorata electronic puterea motorului, ori se actioneaza frana rotii ce tinde sa se rasuceasca. ASR foloseste senzorii pentru turatia rotii ai ABS, pentru determinarea rotii care se rasuceste. Multi producatori numesc reglarea patinarii tractiunii in limba engleza: Traction Control: ETC, TC ori TCS.
ATF
Automatic Transmission Fluid (fluid pentru transmisia automata)- ulei pentru cutiile automate de viteze. Se foloseste insa si la servodirectii.
AWD
Se numesc in special autovehiculele japoneze cu tractiune pe toate rotile - All Wheel Drive.
BAS
Prescurtare a celor de la Mercedes pentru asistarea franei. Acesta recunoaste intentia soferului de a pune o frana totala dupa viteza si puterea miscarii pedalei de frana si activeaza automat intreaga putere de franare, pentru a se obtine un spatiu de franare cat mai scurt.
DI - Direct Injection
Injectia directa (Direct Injection), atat la motoarele Otto, cat si la cele Diesel. Astfel, combustibilul este injectat direct in camerele de ardere si ars bine, fara ocoale prin camere laterale. La Diesel era problematic zgomotul puternic al exploziei. Audi a reusit sa remedieze aceasta deficienta printr-o turbionare exacta a aerului si printr-un amestec cat mai bun cu combustibilul.
EBD (Electronic Brake Distribution)
Distributia electronica a fortei de franare pe fiecare roata in parte
ECU
ECU este responsabil de intregul management al motorului si controleaza, verifica si ajusteaza toate functiile importante ale masinii (motorului). Toate acestea se intampla cu luarea in considerare a conditiilor de lucru a motorului cumulate cu turatia si variabilele de mediu (temperatura exterioara, densitatea aerului, temperatura motorului, etc).
ESP - Electronic Stability Program
Cu ajutorul ESP-ului se poate creĹźte capacitatea de control asupra autovehiculului Ă®n situaĹŁiile limitÄ ale dinamicii de deplasare. De exemplu, Ă®n cazul curbelor luate prea rapid. ESP-ul extinde funcĹŁia ABS si reduce pericolul de derapare, Ă®n orice condiĹŁii ale carosabilului. Prin intervenĹŁia punctualÄ asupra managementului motorului Ĺźi asupra frânelor, ESP-ul Ă®mpiedicÄ o posibilÄ derapare a autovehiculului. ESP-ul actioneaza Ă®n Ă®ntreg domeniul de viteze Ĺźi se cupleazÄ automat la fiecare pornire a motorului. Acest sistem poate fi cuplat Ĺźi decuplat Ă®n caz de necesitate, prin apÄsarea tastei ESP. DacÄ ESP-ul este decuplat, lampa de control este aprinsÄ Ă®n permanenĹŁÄ. Acest lucru este Ă®nsÄ recomandt numai Ă®n cazul rularii cu lanĹŁuri de zÄpadÄ Ĺźi Ă®n cazul suprafeĹŁelor de rulare afanate, necompacte de exemplu zÄpadÄ , nisip, pietris.
ETC - Electronic Traction Control
Controlul electronic al tractiuni
ETS - Electronic Stability System
Electronic Stability System - este o reglare a patinarii tractiunii.
LPG / GPL
Prescurtarea de la Liquified Petroleum Gas = gaz fluid, care e folosit si pe post de combustibil auto. LPG este un amestec din propan si butan, care se produce prin procese de rafinare si care se caracterizeaza printr-o cifra octanica foarte ridicata, de peste 100.
OBD
Prescurtarea de la On Board Diagnose, tradus prin "autocontrol al tuturor componentelor constructive necesare pentru reducerea substantelor nocive".
RDS
Radio Data System - reprezinta transmisia digitala a datelor posturilor la radioul masinii. Sunt afisate numele postului si ora.
SBC
Mercedes Sensotronic brake-by-wire SBC system. Mercedes Benz a fost primul constructor care a propus un sistem de franare electronic pentru un automobil. Numit sensotronic (SBC), sistemul nu se mai bazeaza pe sofer pentru a obtine presiunea hidraulica. Pedala de frana este conectata la unitatea centrala a masinii (ECU) printr-un cablu. Senzorii vor informa ECU asupra modului in care este apasata pedala (viteza, adancime). Computerul va disipa apoi forta necesara pentru fiecare roata cu ajutorul unor modulatoare. Sistemul este montat pe modelele de top de la Mercedes (E-Class, SL si CL, CLS, etc). Pot aparea probleme la functionarea ECU.
SIPS
Este o descoperire a specialistilor de la firma Volvo. Prescurtarea vine de la Side Impact Protection System, un termen ce denumeste prima utilizare a airbagurilor laterale, precum si a unui schelet foarte stabil al ramelor podelei. Acest sistem dublu a fost o inovatie care asigura si astazi, o buna protectie a calatorilor impotriva efectelor unei eventuale ciocniri laterale.
SRS
Prescurtare a termenului Supplemental Restraint System (sistem suplimentar de limitare a miscarii) (airbag).
TMC
Traffic Message Channel, termen care reprezinta o furnizare digitalizata permanenta a anunturilor de trafic la radioul de masina.
Valvetronic
Cursa ventilului la masinile BMW, la care reglarea umplerii motorului nu se mai face prin intermediul unei comenzi de putere, ci prin ventile, fara trepte. Prin aceasta tehnica de reglare, cei de la BMW obtin o economie de combustibil de pana la 10%.